Bouwtechnische keuring

Bouwtechnische keuring, wel of niet doen?

Een huis kopen en verkopen is een hele transactie. Varkens met por wil je natuurlijk niet kopen. Ze gaan ervan uit dat ze zonder al te veel onvoorziene problemen nog even van hun woning kunnen genieten. Bouwkundige keuringen zijn voor kopers soms een verstandige optie om dergelijke verborgen gebreken zoveel mogelijk te verhelpen. In sommige gevallen kan het voor de verkoper echter voordelig zijn om een ​​bouwkundige keuring uit te laten voeren. 

Een bouwtechnische keuring geeft de koper meer zekerheid over de staat van de woning en bereidt zich voor op de kosten van achterstallig onderhoud. Een inspectie is altijd een goed idee voor oudere huizen, maar zelfs nieuwere huizen kunnen verborgen gebreken hebben. Zonder bouwrapport bent u als koper slechts gedeeltelijk beschermd als het technisch problematisch blijkt te zijn. Hoe werkt dit en wat zijn uw mogelijkheden als koper precies?

Kennisgevingsplicht van de verkoper

Verkopers van onroerend goed hebben een meldingsplicht. Dit betekent dat de koper op de hoogte moet worden gebracht van eventuele bekende gebreken. Doet Verkoper dit niet en komt het gebrek niet aan het licht bij inspectie, dan kan Verkoper aansprakelijk worden gesteld voor het gebrek. Meestal tekent de koper zichtbare en onzichtbare gebreken te accepteren. Zijn er echte (onzichtbare) gebreken? Dan moet de woning nog normaal bruikbaar zijn. Zo niet, dan is de verkoper verantwoordelijk. De verkoper kan dit door clausule voorkomen.

Bouwkundige check: hoe werkt het?

Bij een bouwkundige controle komt een bouwkundig ingenieur uw woning inspecteren. Hij of zij beoordeelt de staat van diverse bouwkundige elementen zoals ramen, kozijnen, vloeren, daken, voegen etc. Elektriciteit wordt ook gecontroleerd op de aanwezigheid van asbest of koolmonoxide. De onderzoeksresultaten worden opgenomen in het bouwrapport. Zo krijgt u ook inzicht in de kosten om uw woning weer in goede staat te brengen.

Bouwkundige keuringen kunnen op verschillende tijdstippen worden uitgevoerd en niet zomaar een reden zijn om een ​​aankoop te annuleren. Rapporten zijn ook handig als de verkoop normaal verloopt. Zo weet je precies waar reparaties uitgevoerd moeten worden en hoeveel dat gaat kosten. Daarom zijn rapporten altijd handig!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *