Waarom kunststof kozijnen beter zijn dan houten kozijnen

Kunststof kozijnen zijn tegenwoordig een populaire keuze voor woningeigenaren vanwege hun duurzaamheid, onderhoudsgemak en esthetische veelzijdigheid. Veel mensen kiezen daarom voor kunststof platen op maat om er kozijnen van te maken. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van het maken van kunststof kozijnen verkennen, van de gebruikte materialen tot de installatie, en waarom ze een superieure optie zijn ten opzichte van traditionele houten kozijnen.

Soorten kunststof gebruikt voor kozijnen:

Niet ieder soort kunststof wordt gebruikt voor kozijnen. Dit zijn de meest gebruikte soorten kunststof:

PVC (Polyvinylchloride): PVC is een van de meest gebruikte materialen voor kunststof kozijnen vanwege zijn uitstekende isolerende eigenschappen, duurzaamheid en weerbestendigheid.

UPVC (Ongeplastificeerd Polyvinylchloride): UPVC is een vorm van PVC die geen weekmakers bevat, waardoor het sterker en stijver is. Het wordt vaak gebruikt voor hoogwaardige kozijnen vanwege zijn thermische isolatie en structurele integriteit.

Aluminium-gecoat PVC: Deze kozijnen combineren de duurzaamheid en isolatie van PVC met de sterkte en moderniteit van aluminium, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor zowel traditionele als eigentijdse woningen.

Wat zijn de voordelen van kunststof?

Kunststof is een zeer goed materiaal, maar wat zijn nu de grootste voordelen? We kunnen er 4 benoemen.

  • Onderhoudsarm: Kunststof kozijnen vereisen weinig onderhoud en hoeven niet te worden geverfd of gebeitst zoals houten kozijnen.
  • Duurzaamheid: Kunststof is bestand tegen rot, corrosie en insectenplagen, waardoor het een langere levensduur heeft dan hout.
  • Isolatie: Kunststof kozijnen bieden uitstekende thermische en akoestische isolatie, waardoor ze energie-efficiënt zijn en geluidsoverlast verminderen.
  • Veelzijdigheid: Kunststof kozijnen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, waardoor ze geschikt zijn voor elke architectonische esthetiek.

Kunststof kozijnen installeren stappenplan

Bij het installeren van kunststof kozijnen is een zorgvuldige aanpak essentieel voor een succesvolle afwerking. De eerste stap in dit proces is de voorbereiding van de opening waarin het kozijn zal worden geplaatst. Dit begint met het nauwkeurig opmeten van de opening om ervoor te zorgen dat het kozijn perfect past. Het is ook belangrijk om te controleren of de opening schoon en vlak is, zodat het kozijn goed kan worden geplaatst. Indien nodig moeten eventuele resten van oud kozijnmateriaal worden verwijderd en moet de opening grondig worden schoongemaakt om een goede hechting te garanderen.

Kunststof kozijnen installeren

Zodra de voorbereiding is voltooid, kan het kunststof kozijn worden geplaatst. Dit gebeurt door het kozijn voorzichtig in de opening te positioneren en ervoor te zorgen dat het waterpas en loodrecht staat. Het gebruik van wiggen kan helpen om het kozijn op zijn plaats te houden tijdens de installatie. Vervolgens worden het kozijn en de opening stevig aan elkaar bevestigd door middel van schroeven die door de voorgeboorde gaten worden geplaatst. Deze stap vereist precisie en nauwkeurigheid om ervoor te zorgen dat het kozijn stevig en stabiel is.

Kozijnen afwerken en dichten

Na het plaatsen van het kozijn is het tijd om het af te dichten en af te werken. Dit wordt gedaan om tocht en vochtinfiltratie te voorkomen en om een nette en professionele uitstraling te creëren. Het aanbrengen van afdichtingsmiddel rondom het kozijn is essentieel om eventuele kieren en naden af te dichten en een goede isolatie te garanderen. Vervolgens kan de buitenkant van het kozijn worden afgewerkt met bekleding of andere afwerkingsmaterialen om het geheel een verzorgde uitstraling te geven die past bij de stijl van de woning. Met deze laatste stap is de installatie van kunststof kozijnen voltooid en kan men genieten van een verbeterde esthetiek en functionaliteit van de woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *