woneninaugustus.nl

Asbest in je huis? Voer het veilig af met asbestzakken

Het is een nachtmerrie van iedere huiseigenaar: asbest. Gelukkig komt asbest in huizen, schuren en andere gebouwen steeds minder vaak voor. Dit komt omdat het al een aantal jaar verboden is om met asbest te werken. Als je in een ouder huis woont of net een ouder huis gekocht hebt, is de kans groter dat je daar asbest tegenkomt. Als je het dan toch constateert en dit wil afvoeren, is het erg belangrijk dat je dit veilig (laat) verwijderen en afvoeren in asbestzakken.

Asbest in oude woningen

Allereerst is het goed om te weten dat je als huiseigenaar niet verplicht bent om asbest te verwijderen. Er zijn twee verschillende soorten manieren waarop je asbest tegen kunt komen. Het kan hier gaan om hechtgebonden asbest of losgebonden asbest. Hechtgebonden asbest is asbest dat goed vast zit in ander materiaal. Over dit type asbest wordt over het algemeen geadviseerd om het gewoon te laten zitten als het niet beschadigd is. Pas als het beschadigd is komen er namelijk schadelijke stoffen vrij. Losgebonden asbest zit zoals de naam al doet vermoeden los. Hierdoor kunnen schadelijke stoffen dus wél makkelijk vrijkomen. Het is dus erg belangrijk om losgebonden asbest veilig te verwijderen en af te voeren in asbestzakken.

Verschillende soorten asbestzakken

Asbestzakken zijn speciale zakken waarin je asbest veilig mag en kan vervoeren. Deze zakken zijn voorzien van een asbestlogo, waarin op verschillende talen mensen worden gewaarschuwd voor het gevaar van het asbest in de zak. Deze zakken worden gemaakt van een stevig materiaal, polypropyleen, waardoor de kans dat de asbestzakken scheuren erg klein is. Het is daarnaast goed om te weten dat asbestzakken in verschillende formaten verkrijgbaar zijn. Er zijn dus ook asbestzakken verkrijgbaar in bigbag formaat, deze zakken worden ook vaak kuubzakken genoemd. Tenslotte zijn er speciale asbestzakken voor golfplaten omdat veel oudere schuurtjes nog golfplaten hebben die gemaakt zijn van asbest.

Veilig verwijderen van asbest met asbestzakken

Voordat je besluit om het asbest te (laten) verwijderen is het eerst verstandig om je goed in te lezen. In lang niet alle gevallen mag je namelijk asbest zelf verwijderen in verband met gezondheidsrisico’s. Ook kunnen bepaalde regels omtrent het afvoeren van asbest in asbestzakken per gemeente verschillen. In verband met het grote gezondheidsrisico waarmee asbest saneren gepaard gaat, is het ook erg aan te raden om je eerst te laten informeren door een specialist. Als je dan toch zelf aan de slag gaat, valt het erg aan te raden om te wachten tot je asbestzakken binnen zijn en deze zo snel mogelijk erna af te voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *