Ben jij graag creatief bezig en heb je nog wat ruimte over aan je muur? Maak dan met een baklijst een mooi diorama om aan je muur te hangen. Je kunt je diorama zo ingewikkeld en gedetailleerd maken als je wilt. Als het past bij je interieur, dan zal het een mooi kunstwerkje zijn die bij veel mensen de aandacht trekt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het maken van een diorama.
Wat is een diorama?
Een diorama is een een 3D miniatuur. Je kunt werkelijk alles maken als een diorama. Denk bijvoorbeeld aan een groot schip gedetailleerd in miniatuur bouwen of het namaken van een veldslag. Voorstellingen uit de natuur worden ook vaak nagemaakt in diorama’s. Je kunt er werkelijk alle kanten mee opgaan. Diorama’s staan vaak op zichzelf, waardoor je ze van alle kanten kunt bekijken en eventueel zelfs kunt aanraken. In musea zijn diorama’s echter vaak van glazen wanden voorzien, zodat niemand het diorama kapot kan maken.
Zo maak jij jouw diorama
Om je een leidraad te geven bij je nieuwe creatieve uiting, kun je dit stappenplan volgen. Zo weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet.
1. De ontwerpfase
Uiteraard begin je met een goed ontwerp. Bedenk eerst wat je thema is of wat je graag zou willen uitbeelden. Dit kunnen ook hedendaagse situaties zijn of een mooie herinnering die je hebt. Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf iets bedenken wat je mooi vindt staan bij je interieur. In de ontwerpfase is het belangrijk dat je eindigt met een vrij concreet beeld van wat je wilt maken.
2. Alles verzamelen
Vervolgens kun je al je benodigdheden verzamelen. Om jouw diorama aan de muur te kunnen hangen, kun je een baklijst gebruiken om je diorama in te maken. Door meer baklijsten te bekijken, kun je een goed afgewogen keuze maken welke het beste bij jouw diorama past. Kies bijvoorbeeld een moderne, strakke lijst als je een hedendaags tafereel wilt maken of juist een groenblauwe baklijst als je een natuurlijke voorstelling gaat maken. De volgende spullen moet je hebben om met je diorama aan de slag te kunnen:
- Een passende baklijst
- (Hout)lijm
- Passende miniaturen
- Glasplaat of kunststof plaat
- Verf
- (Gekleurd) papier
Het papier en de verf zijn vooral belangrijk als er geen miniaturen bestaan voor wat je nodig hebt. Je kunt natuurlijk ook gebruiken van andere materialen, mocht je geen miniatuur schaap kunnen vinden, dan kun je door naald-vilten zelf een leuk schaapje maken. Je kunt er dus zo veel en zo weinig tijd in steken als je wilt. Laat je creativiteit vooral de vrije loop.
3. De lay-out bepalen
Als je alles verzameld hebt, kun je in je baklijst de lay-out gaan bepalen. Probeer alles enigszins op de plek te zetten. Kijk vervolgens hoe de balans is in het geheel. Passen de kleuren bij elkaar en worden je ogen naar alle delen van het diorama getrokken? Dit is hét moment om nog iets te veranderen aan hoe het geheel eruit ziet. Iets kan in je hoofd of in een tekening er heel mooi uitzien, maar in 3D uitgewerkt kan het moeilijk zijn om 2D beelden te vertalen. Laat je dus niet ontmoedigen, maar denk ik mogelijkheden. Jij kunt met jouw creatieve brein toch zeker een mooie oplossing vinden om het geheel er prachtig uit te laten zien.
4. Tijd om te plakken
Dit is eigenlijk het snelste onderdeel van je diorama maken; het in elkaar zetten ervan. Lijm alles vast op de plek waar je het in de lay-out hebt neergezet. Werk van de achterwand naar voren toe, zodat je niet over eerder gelijmde miniaturen heen hoeft te priegelen. Zorg ervoor dat je goed wacht tot de lijm droog is voordat je het volgende miniatuur gaat plakken. En dan heb jij een prachtig diorama staan.
Met of zonder glas?
In het lijstje van noodzakelijkheden om te verzamelen, staat ook een glasplaat. Dit is niet per se nodig, maar je kunt hiervoor kiezen als je bijvoorbeeld katten, vogels of kinderen hebt. Zij kunnen anders te gemakkelijk je miniaturen uit de baklijst plukken. Je kunt ook kunststof ‘glas’ gebruiken, zodat het geheel minder zwaar wordt, maar je diorama wel goed beschermd is.
Tijd om op te hangen
Als alles op z’n plek staat en af is, kun je jouw diorama aan de muur hangen. De baklijst komt met een eigen montagesysteem. Wil je liever geen gaten in je muur maken? Dan staat jouw diorama ook prachtig in een nisje of op het dressoir. Nu kun je iedereen laten zien wat voor prachtige beelden jij kunt creëren. Veel plezier!