Het kan heerlijk zijn om tijdens een zomerdag je op het water te begeven: lekker zwemmen, of varen in een meer, zee of rivier. Maar wist je dat er op het water regelmatig olie-verontreinigingen plaatsvinden, bijvoorbeeld in havens, rivieren en kanalen? Als er olie gemorst is, is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk aangepakt wordt. Met absorberende oliebooms is het mogelijk om gemorste olie te kunnen absorberen. In deze blog lees je meer over de werking van oliebooms.
Wat doen oliebooms?
De oliebooms zorgen er dus voor dat gemorste olie in het water geabsorbeerd kan worden. Maar ook zorgen oliebooms ervoor dat de verspreiding van de olie naar andere gebieden voorkomen kan worden. Het is belangrijk om een oliemorsing zo snel mogelijk te melden, zodat de calamiteit door gebruik van een olieboom de morsing kan aanpakken. Oliebooms zijn er in verschillende formaten.
Kopen van een olieboom
Een olieboom is van groot belang wanneer er een olie-verontreiniging heeft plaatsgevonden. Wanneer er olie is gemorst, kan een olieboom ervoor zorgen dat de olie geabsorbeerd wordt. Een olieboom kopen en beschikbaar hebben zorgt er dus voor dat verspreiding van verdere olie wordt tegengegaan.
De werking van een olieboom
Een olieboom werkt als volgt: de oliebooms blijven op het water drijven en nemen vervolgens de olie op. Het water wordt dus niet geabsorbeerd, maar de olie wel. Hierdoor wordt de olie effectief opgeruimd. Wanneer de oliebooms vol zitten met olie, blijven ze te allen tijde drijven op het wateroppervlakte. Omdat er metalen haken en ringen aan de olieboom zitten, zijn ze eenvoudig aan elkaar te koppelen zodat je langere lengtes kunt maken. Ook zijn ze aan een boot of schip te koppelen. Meestal is het absorberende materiaal van een olieboom een polypropyleenvezel, die door een kokervormig net wordt omgeven. Het net is van hetzelfde materiaal gemaakt. Verder is de buitenste laag van oliebooms UV-bestendig. Hierdoor zijn ze langdurig te gebruiken.
Welke olieboom heb ik nodig?
Er zijn verschillende oliebooms te koop. Er zijn dunne oliebooms, maar ook dikke oliebooms. De dunne oliebooms worden ingezet op rustig water zoals sloten, kleine rivieren of meren. Op ruim open vaarwater is het aan te bevelen om de dikke oliebooms te gebruiken, eventueel samen met oliekerende schermen. Deze schermen keren de olie. Dat zorgt ervoor dat de olie zich niet verder verspreidt. Daarna kan de olieboom de olie absorberen. Op die manier kan er efficiënt worden gehandeld.