Hoe ga je om met je whiskeyglazen: de whiskey etiquettes

Weet wat je drinkt, welke whiskey, en welke whiskeyglazen er zijn

Het is belangrijk dat je kennis hebt van het soort whiskey dat je aan het drinken bent. Dit komt namelijk erg professioneel over. Om hier nog een schepje bovenop te doen is het ook goed om kennis te nemen van alle verschillende soorten whiskeyglazen.

Eerst de verschillende soorten whiskey:

 • Grain whisky

Grain whisky is, de naam verklapt het al een beetje, gestookt uit een graansoort, of een combinatie van graansoorten. Wanneer ze worden gebotteld met een destillaat van een enkele destilleerderij mogen ze Single Grain Whisky genoemd worden, dit is erg zeldzaam en komt dus bijna nooit voor.

 • Malt whisky

Malt whisky is een whisky die gestookt is uit gemoute gerst en niet uit andere graansoorten.

 • Single malt whisky

Deze whiskeys bestaan uit whiskeys afkomstig uit 1 destilleerderij. Single malts worden gedestilleerd in koperen potketels. Voor sommige kenners is het drinken van een single malt uit een tumbler glas not done, daarom dat het kennen van whiskeyglazen ook erg van belang is.

 • Blended malt whisky

Blended malt is samengesteld uit malt whiskeys van verschillende destilleerderijen, deze categorie werden vroeger ook wel pure malt, of vatted malt genoemd. Maar in 2005 heeft de Scottisch Whisky Association nieuwe richtlijnen uitgegeven, waarin staat dat ze allemaal “blended malts” genoemd moeten worden. 

 • Blended whisky

Blends bestaan uit verschillende malt- en graanwhiskeys. Blended whiskys beslaan ongeveer 95% van de whiskymarkt.

Dan nu de glazen, er zijn zeven verschillende soorten whiskeyglazen. Ik ga niet in detail bij elk glas, maar het kan voor jou van belang zijn om jezelf iets dieper te verdiepen in de soorten whiskeyglazen. Dan nu de zeven verschillende glazen:

 • Het tumblerglas
 • Het snifter glas
 • Highball whiskyglas
 • Copita glas
 • Glencairn whiskyglas
 • Cordial
 • Het NEAT glas

Dit zijn de zeven verschillende soorten whiskeyglazen. Nu hoef je nooit meer niet te weten wat je drinkt.

Wel of geen ijs in je whiskeyglas?

IJs maakt je whiskey simpelweg kouder. Met ijs is het dus makkelijk om een verfrissend drankje te maken, maar hoe lager de temperatuur van de whisky in je whiskeyglazen, hoe meer je de aroma’s en geuren onderdrukt. Door een beetje verkoeling haal je het scherpe randje van je whisky af zodat je geen branderig gevoel meer ervaart in je keel. Echter hoe kouder hoe minder smaak en geur er in je whisky zit. Door het gebruik van ijs kan de authentieke smaak van je whiskey veranderen, omdat ijs natuurlijk smelt tot water. Het is beter om dus whiskystenen in je whiskeyglazen te doen, in principe heeft dit hetzelfde effect als ijs, zonder het verminderen van je authentieke whiskysmaak.

Hoe lang doe je over een glas whiskey?

Er zit geen vaste tijd gebonden aan het drinken van whiskeyglazen. Echter is het wel zo dat je kleine slokjes moet nemen van je whiskey. Deze slokjes laat je dan minstens tien seconden langs je gehemelte rollen voordat je het doorslikt. De meest eenvoudige manier om whiskey te drinken is puur, hierbij moet je eigenlijk tussendoor je gehemelte reinigen met koud water. Sommige mensen voegen zelfs water toe aan hun volle whiskeyglazen, zodat er smaken vrijkomen, maar vergeet niet dat je altijd kan toevoegen, maar niet kan wegnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *