Hapjespan: Formaten, onderhoud, varianten en gebruik

Welk formaat hapjespan heb je nodig?

Heb je geen idee welk formaat hapjespan je nodig hebt? De meest gangbare formaten voor hapjespannen zijn pannen met een diameter van 24 tot 28 centimeter. In pannen van dit formaat kun je gerechten klaarmaken voor wel 3 tot 4 personen. Hieronder zie je welk formaat voor hoeveel personen geschikt is.

  • Een hapjespan met een diameter tot 20 centimeter is ideaal voor 1 persoon
  • Een hapjespan met een diameter van rond de 24 centimeter is ideaal voor 2 personen
  • Een hapjespan met een diameter van ongeveer 28 centimeter is ideaal voor 3 tot 4 personen.
  • Hapjespannen van 30 centimeter diagonaal is goed voor 4 personen.

Dit verschilt ook erg per pan, zo zijn er pannen met een hoge rand en pannen met een minder hoge rand. Dit is natuurlijk erg bepalend voor de inhoud van de hapjespan.

Onderhoud hapjespan

Het onderhoud van een hapjespan verschilt erg per materiaal. Het ene materiaal heeft meer onderhoud nodig dan de andere. Voor bijna elk materiaal geldt dat dat het beter is om de pan met de hand af te wassen. Rvs-pannen zijn over het algemeen het gemakkelijkst in het onderhoud, zo kunnen deze pannen als enige wel in de vaatwasser. Plaatstalen hapjespannen moeten na het schoonmaken meteen afgedroogd en eventueel ingevet worden, anders kan staal gaan roesten. Een koperen hapjespan kan gewoon met warm water en een afwasmiddel schoongemaakt worden. Veel koperen pannen zijn aan de binnenkant voorzien van een laag rvs, dat maakt de pan minder kwetsbaar voor mechanische beschadigingen en bijvoorbeeld chemische reacties. Koperen pannen moeten wel met zorg behandeld worden, aangezien het prijsniveau van koperen pannen erg hoog ligt.

Varianten hapjespan

Er zijn hapjespannen met deksel of zonder deksel. Dan is er nog een hapjespan met een steel of juist een hapjespan met handvaten. Sommige hapjespannen hebben zelfs beide. Het grote verschil met een koekenpan is dat een hapjespan een hogere rechtopstaande rand heeft. Waardoor de hapjespan goed te gebruiken is voor sauzen. Dan heb je natuurlijk nog de verschillende afmetingen waar ik het al over heb gehad. Een hapjespan maakt koken voor groot gezelschap of een klein clubje vrienden allebei mogelijk. Nou bestaat er ook nog een elektrische hapjespan, deze begint steeds populairder te worden. Deze elektrische hapjespan wordt ook wel een partypan genoemd. Omdat je in deze pan veel verschillende partyhapjes klaar kunt maken, denk bijvoorbeeld aan:

  • Satéstokjes
  • Kippenpootjes
  • Gehaktballetjes
  • Pizza

Deze elektrische hapjespannen hebben vaak een regelbare thermostaat en een transparante deksel. Hierdoor blijven de hapjes op temperatuur en kan je zien wat voor hapjes in de hapjespan zitten.

Hoe de hapjespan te gebruiken

De hapjespan, ook wel sauteerpan genoemd, lijkt erg op een koekenpan, maar heeft een hogere rand. De hapjespan is perfect te gebruiken voor dikkere stukken vlees, roerbakschotels, risotto en andere gerechten die lang moeten sudderen. Wanneer je een hapjespan zonder plastic handgrepen hebt, dan kun je er ook ovenschotels in bereiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *