Wat voor soort hoeslakens zijn er?

Hoeslakens zijn lakens die het matras bedekken. Deze lakens kunnen gemaakt zijn van veel verschillende soorten stof, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen. Je moet begrijpen waar een hoeslaken van gemaakt is, voordat je een aankoop beslissing kunt nemen.

De verschillende soorten hoeslakens

  • Een hoeslaken kan zowel van katoen als van polyester zijn. Beide materialen zijn zacht en comfortabel. Niettemin is een laken van katoen duurder dan een laken van polyester. Je kunt echter vaak een mengsel van deze twee stoffen vinden dat goedkoper is.
  • Een laken kan ook gemaakt zijn van zijde. Dit type laken is uiterst delicaat. Ze zijn niet zo sterk als andere soorten lakens, dus je moet er voorzichtig mee omgaan. Het is ook belangrijk om de onderhoudseisen voor zijden lakens te kennen, want je zult ze vaak moeten wassen.
  • Satijnen hoeslakens zijn een type laken met een glanzende, gladde afwerking. Ze zijn ook meestal gemaakt van dunne synthetische vezels met een hoog aantal draden. Ze zijn meestal van uitstekende kwaliteit. Als je niet van de glans van satijn houdt, kun je misschien beter naar andere opties kijken.
  • Een microvezellaken is een ander materiaal dat gebruikt wordt in lakensets. Dit is een fijn geweven synthetisch materiaal dat bekend staat om zijn comfort. Het is niet zo duurzaam als natuurlijk katoen, maar toch betaalbaarder.
  • Een mengsel is een andere optie om te overwegen. Dit mengsel van katoen en rayon zorgt voor een ademende slaapomgeving die zacht en kreukvrij is. Het is ook een uitstekende keuze voor mensen die begaan zijn met het milieu. Vaak worden dit jersey hoeslakens genoemd.

Uitzonderingen op de ‘normale hoeslakens’

Als je een nieuw laken zoekt, moet je kijken naar het weefsel en het aantal draden van de stof. In het algemeen geldt: hoe hoger het aantal draden, hoe zachter het laken. Je moet sommige lakens kunnen vinden met een draadtelling tot 800. Dat betekent niet dat het laken per se beter is; het betekent alleen dat hoe hoger het aantal draden, hoe zachter het zal zijn.

Voor wie de voorkeur geeft aan een milieuvriendelijke optie, is een bamboelaken misschien de juiste keuze. Dit type laken is gemaakt van rayon, een chemisch bewerkte vezel afkomstig van de bamboeboom. Dit materiaal is ademend, licht en voelt zeer koel aan.

Als je een zacht materiaal prettig vindt kan je ook gaan voor een flanel hoeslaken, het is 100% katoen, op een andere manier geweven waardoor het extra fluwelig en zacht aanvoelt.

Voor wie zich zorgen maakt over allergieën is een katoen-polyester mengsel een goede keuze. Dit soort lakens kan in de machine gewassen worden, wat erg handig kan zijn. Ze zijn ook bestand tegen bacteriegroei. Ze kunnen echter een beetje stug zijn als ze voor het eerst worden gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *