Dankzij een Handycup wordt het voor veel mensen weer mogelijk om zelfstandig te drinken

Zelfstandig drinken ondanks motorische problemen dankzij de Handycup

Er zijn verschillende redenen waarom mensen soms niet gebruik kunnen maken van normale drinkbekers. Vaak gaat dit om bepaalde problemen die te maken hebben met de motoriek, dus hoe goed je kunt bewegen. Een goede motoriek maakt het mogelijk dat je een beker of kop goed kunt oppakken en aan je mond kunt zetten om er vervolgens uit te drinken. Sommige mensen hebben hier echter moeite mee. Dit kan bijvoorbeeld komen door problemen die we vaak zien bij ouderdom. Ook ziektes zoals ALS en de ziekte van Parkinson hebben helaas tot gevolg dat het steeds lastiger wordt om zelfstandig te kunnen drinken. Met een Handycup kan dit probleem in de meeste gevallen gelukkig verholpen worden.

De Handycup: een aangepaste drinkbeker

De naam Handycup zegt het eigenlijk al: het is een handige beker, waardoor het in de meeste gevallen weer mogelijk wordt voor mensen die motorisch beperkt zijn om zelfstandig te drinken. De Handycup valt dan ook onder de categorie aangepaste drinkbekers. Een van de kenmerkende eigenschappen van de Handycup is dat de beker zelf schuin is. Dit is met name bedoeld voor mensen die hun nek niet meer kunnen buigen, wat drinken soms erg moeilijk maakt. Daarnaast zijn er ook Handycups verkrijgbaar met een deksel die een tuit heeft. Dit maakt dit type beker ideaal voor mensen die bedlegerig zijn. 

De Handycup en fijne motoriek

Zelfstandig kunnen drinken kan ook erg lastig zijn voor volwassenen die problemen hebben met de fijne motoriek. Onder fijne motoriek vallen alle kleine handelingen van de handmotoriek. Hierbij kun je dus ook denken aan het goed kunnen grijpen. Met normale bekers en koppen met een klein oor kunnen problemen met de fijne motoriek dus erg lastig zijn. De Handycup heeft daarom extra grote handgrepen aan beide kanten van de beker. Zo wordt het alsnog mogelijk om zelfstandig te kunnen drinken zonder de beker te laten vallen.

Het belang van zelfstandigheid

Als volwassene kan het ontzettend frustrerend zijn om bepaalde dingen niet meer zelf te kunnen doen. Of dit nu ligt aan ouderdom of aan een ziekte die die de motoriek beperkt, mensen kunnen er erg onder te lijden hebben als zij merken dat zij bepaalde dingen niet meer kunnen als dit vroeger geen probleem was. Juist daarom is het belangrijk dat deze mensen dankzij bepaalde aanpassingen nog bepaalde zaken zelfstandig kunnen doen. Met een Handycup hoeft men niet langer afhankelijk van een verzorger te zijn, zodat zij een stukje zelfstandigheid terug krijgen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *