Kinderservies kopen? Hier moet je op letten

Dit is waar je op moet letten met kinderservies

Het leren zelfstandig worden is een van de grootste taken die een kind heeft als het opgroeit. Dit begint natuurlijk met allerlei kleine dingen, waaronder ook het zelf leren eten en drinken. Gelukkig hebben we allerlei verschillende producten bedacht waardoor dit een stuk gemakkelijker wordt, zoals bijvoorbeeld tuitbekers. Ook kinderservies wordt precies voor deze doeleinden gebruikt. Naast dat ze veiliger zijn voor kinderen om mee om te gaan omdat ze geen scherpe randen hebben, zien ze er vaak voor kinderen ook nog eens aantrekkelijk uit. Kinderservies wordt daarom vaak verkocht en verkrijgbaar in allerlei verschillende materialen. In dit artikel bespreken we daarom een aantal soorten kinderservies, zodat je het best passende servies voor je kleintje hebt!

Aandachtspunten bij kinderservies

Wat voor een soort kinderservies je ook koopt, over het algemeen gelden dezelfde aandachtspunten. Ten eerste is het natuurlijk erg belangrijk dat je kinderservies ook daadwerkelijk kindvriendelijk is. Vaak is kinderservies daarom niet scherp, en wat groter en grover dan normaal servies. Dat laatste is erg belangrijk omdat de fijne motoriek van kleine kinderen nog in ontwikkeling is, waardoor ze vaak nog niet goed met normaal bestek om kunnen gaan. Daarbij komt ook nog dat kinderbestek vaak lichter is, waardoor het voor kinderen beter hanteerbaar is. Gelukkig voldoet het meeste kinderbestek hier al aan. Daarnaast zijn er nog een tal van materialen waar je uit kunt kiezen.

Kinderservies van keramiek en glas

Alhoewel het geen goed idee is voor de jongere kinderen, wordt veel kinderservies voor oudere kinderen gemaakt van keramiek of glas. Deze materialen hebben als voordeel dat ze goed tegen hitte kunnen. Dit is erg handig voor in de vaatwasser, maar ook voor het opwarmen van eten in de magnetron. Het grote nadeel hiervan ligt echter voor de hand, dit type kinderservies breekt snel als het valt. Voor oudere kinderen kan dit overigens wél een goed idee zijn, zo leren ze bijvoorbeeld voorzichtiger omgaan met borden en glazen.

Niet breekbaar kinderservies

Gelukkig zijn er voor jonge kinderen ook verschillende soorten niet breekbaar kinderservies beschikbaar. Over het algemeen worden deze gemaakt van siliconen. Het grote voordeel hiervan is dus dat het niet breekt als het valt en dat ze erg licht zijn. Andere soorten niet breekbaar kinderservies zijn RVC en plastic. Hierbij moet er echter wel goed op gelet worden dat niet al deze materialen even goed tegen hitte kunnen. Over het algemeen geldt dat dit vaak bij de producten wordt vermeld. Zo weet je van tevoren of bepaalde bekers of borden wel of niet in de vaatwasser kunnen.

Check altijd de materialen

Tenslotte is het erg belangrijk dat je van tevoren altijd checkt van welk materiaal je kinderservies gemaakt is. Zo zijn er bepaalde soorten materialen, zoals bijvoorbeeld bamboe, waar tegenwoordig van bekend is dat zij niet geschikt zijn voor kinderen. Check dus van tevoren altijd eerst op het internet wat wel en niet geschikt is! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *