Weet jij voor welk project je Red Cedar het beste kan gebruiken? Dat en meer lees je hier!

Klussen met Red Cedar en duurzaamheidsklassen

Als je een beetje in het klussen thuis bent ben je tegenwoordig overal aan het goede adres. Met steeds meer mensen die thuis zitten en flexibel werken krijgen steeds meer mensen nieuwe ideeën voor projecten. Ook kiezen steeds meer klussers in spé ervoor om eindelijk te beginnen met een klus waar ze al jarenlang over droomden. Vroeg of laat zullen zij allemaal tegen dezelfde vraag aanlopen. De meer ervaren vaklui weten het al. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende houtsoorten denkbaar en leverbaar bij allerlei houtspecialisten in Nederland. Welke het meest geschikt is voor je eigen klus daarom lastig uit te zoeken zijn. In dit artikel gaan wij daarom dieper in op Red Cedar en zijn eigenschappen, zodat jij goed geïnformeerd aan de slag kan!

Red Cedar hout

Red Cedar hout wordt vaak ook Western Red Cedar genoemd. Dit hout komt van de reuzenlevensboom, die in Canada groeit. Deze boom kan tot wel 80 meter hoog worden. Red Cedar hout is erg populair in Europa, voornamelijk omdat het erg duurzaam is waar we dadelijk op terug komen. Een misconceptie over Red Cedar is dat het altijd rood van kleur is, wat de naam ietswat misleidend maakt. De kleur van deze houtsoort varieert namelijk van lichtgeel tot diepbruin. Na verloop van tijd verkleurt Red Cedar naar een zilverachtige en grijze kleur. Mocht je dit liever niet willen is het dan ook verstandig om het tijdig goed in de olie te zetten. Ook kan het goed om te weten zijn dat Red Cedar afkomstig valt onder naaldhout. Dit zorgt ervoor dat Red Cedar officieel in de categorie van zachthout valt. 

Red Cedar en duurzaamheidsklassen

Zoals we eerder al zeiden, is Red Cedar erg populair als hout om mee te klussen omdat het erg duurzaam is. De duurzaamheid van hout wordt in Europa ingedeeld in duurzaamheidsklassen. Deze klassen lopen van 1 tot 5, waarbij 1 het meest duurzaam is en 5 niet duurzaam is. Het is daarbij goed om te weten dat hout dat in de minst duurzame categorie valt onbehandeld minder dan 5 jaar meegaat. Red Cedar valt in duurzaamheidsklasse 2, wat inhoudt dat het 15 tot wel 25 jaar meegaat. Het gaat hierbij overigens over onbehandeld hout. Dat houdt in dat als je het hout behandeld of bewerkt, dit mogelijk de duurzaamheid verlengt. 

Gevels bekleden met Red Cedar

Doordat Red Cedar zo duurzaam is, wordt het in Nederland vaak gebruikt voor bepaalde specifieke projecten. Dit betekent natuurlijk niet dat je het voor geen enkel ander project kan gebruiken. Over het algemeen is Red Cedar erg populair als het op gevelbekleding aankomt. Dit komt deels door de duurzaamheid maar ook door het feit dat Red Cedar erg licht hout is, en dus niet erg zwaar is. Ook voor schuttingen en tuinschermen is het hout door zijn duurzaamheid erg geschikt. Tenslotte is het ook goed om te weten dat je het hout in principe niet hoeft te bewerken, tenzij je de originele kleur wilt behouden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *